erfaring eller utdanning

Erfaring eller utdanning?

Ta dette scenariet: Kåre og Jørgen søker begge på samme jobb. De prater begge godt for seg i intervjuet, men Kåre har 15 års erfaring og ingen universitetsgrad, og Jørgen kommer nyutdannet ut av universitetet uten erfaring. Hvem får jobben? Her er noen faktorer å vurdere når det kommer til duell mellom utdanning og erfaring.

Karrièrefeltet

Det er noen yrker hvor erfaring trumfer utdanning og vica versa. I salg for eksempel, kan du vise til resultater i form av omsetning inn i selskapet vil dette veie opp. På samme måte i et høyteknologisk felt vil en nyutdannet student som har studert den siste utviklingen gi deg en fordel over fyren med erfaring i feltet. Bransjer som byggebransjen vil verdsette erfaring over utdanning for åpenbare grunner. Det valgte karrièrefeltet vil diktere hvordan utdanning og erfaring veier opp mot hverandre.

Referanser og omdømme

Ikke all erfaring eller utdanning er like mye verdt. En grad fra en toppskole i ditt karrièrefelt vil kunne åpne dører bare på grunn av sitt omdømme; en grad fra en høyskole med et mindre godt omdømme vil ikke hjelpe deg like mye. Utdannet du deg mens du arbeidet fulltid? Det gir deg også et rykte for å være en dedikert person som er produktiv og villig til å ofre tiden det tar for å fullføre jobben — et rykte som vil hjelpe deg når du setter deg ned for å bli intervjuet for en jobb.

Når det kommer til erfaring er omdømme der også like viktig: Det å jobbe fra 8 til 16 hver uke i 15 år kommer ikke til å sanke inn noen poeng. Hvordan bidro du til å produsere til selskapets bunnlinje? Har du skapt noe nytt, fått noen priser, rekruttert nye kunder, blitt forfremmet? Omdømme er viktig når det kommer til både utdanning og erfaring.

Nettverk

Kontakter, referanser og nettverk er et stort pluss når du skal søke jobb, og selv om det kan være enklere å skaffe dette med erfaring i ryggen er dette også mulig å bygge under utdanningsperioden.

Du trenger kun tilbringe en dag for å gre gjennom alle dine Facebook-venner, e-postadresser, jobbrelasjoner og familiekontakter for å bygge din reelle kontaktliste. Dette ville være en liste over personer du kan nå ut til og basert på kjennskapen vil møte deg for en kopp kaffe for å diskutere ideer, gi tilbakemelding eller introdusere deg til folk som kan hjelpe deg med videre karrièremuligheter.

Vinneren er?

Så hva gjør du hvis du mangler utdanning eller erfaring? For studenter kan frivillig arbeid, praksisarbeid og lignende gi nyttig erfaring og vise at du er villig til å investere i din karrière.

Hvis CV-en din mangler noen studiepoeng, men du ikke kan forplikte deg til en fire-årig utdanning, ta kortere studium i feltet ditt for å vise at du investerer i din karrière og tenker fremover; teknologiferdigheter er alltid i etterspørselen og mange høgskoler tilbyr f. eks. nettkurs og sertifikater.

Når det kommer til erfaring versus utdanning, er det ingen klar vinner. Hvis du er på jakt etter en jobb, finne måter å styrke den delen du mangler, og du vil være sikker på å slå både Kåre og Jørgen.

Levert av Jyb, appen for relasjonsbygging, jobbsøking og rekruttering i Norge.

Jyb App Preview